Jakas till minne

Written by Nada on 12 januari, 2018

Den 20 december 2017 gick en av Sundsvalls musikprofiler ur tiden, basisten Jan-Anders ”Jakas” Jönsson (längst bak i bilden bland medmusikanter i gruppen Blue Bells vid mitten av 60-talet) i en ålder av 77 år. Han sörjes närmast av hustru, barn, släkt och vänner.

Han växte upp i ett musikaliskt hem där mamman spelade piano och sjöng i kör. Jan och hans bror Ingemar provade sig fram genom Hagströms musikaffärs utbud genom att hyra och testa instrument som trumpet och saxofon. Han tar också lektioner på piano och fiol men inget av instrumenten kändes lockande. Av en ren slump blev det i 16-årsåldern bas med början i en sportlovsshow. När han väl kommit igång med basspelandet anlitades han av olika band, bl.a. Berndt Iggström orkester och Eijes Kvintett. Eijes ombildades efter en tid och blev oerhört populära Blue Bells som den 25 april 1964 vann finalen i en orkestertävling som arrangerades av Sveriges Radio.

Från 1970-talet och fram till nu har Jakas skött basspelandet på ett föredömligt sätt i Sundsvall Big Band och vid sidan om det har han anlitats i alla tänkbara musikaliska sammanhang.

Jakas var en hedersman med glimten i ögat och vi som kände honom minns honom med värme!

Hans-Erik Bergman