Kustbandet ”From Ragtime to Swing”

Written by Ann Catrine Sjödin on 4 februari, 2020

Måndagsjazz 10/2 19:30

”I wanna hear Kooostbandet!
That’s the kind of music I grew up with”, berättade Dizzy Gillespie för en svensk jazzjournalist inför en av sina Sverigeturnéer på 1970-talet.
Dizzys förebilder har också varit Kustbandets, det vill säga de dans- och underhållningsorkestrar som i det tidiga 1900-talet formade jazzen i syndens New Orleans, förbudstidens Chicago och i swingerans Harlem och senare världen …
Med kärleksfull noggrannhet har Kustbandet låtit sig inspireras av mästare som Louis Armstrong, Duke Ellington eller Count Basie.
Ibland utgår Kustbandet från originalarrangemang funna i amerikanska arkiv, andra gånger har man gjort transkriberingar och omarbetningar från tidiga inspelningar – ibland har bandets skickliga arrangörer skrivit helt egna arr i stilen. Och stilen har man hållit i drygt ett halvsekel, just stilkänslan är avgörande, och för att kunna spela måste man behärska det speciella idiomet, där blues-, swing- och den speciella rytm-feelingen är avgörande. Var lugn, det gör alla i Kustbandet!
Kustbandets versioner av de tidiga mästarnas idag klassiska jazzmusik har kunnat avnjutas i över 20 länder. Bandet har spelat för kung och fosterland på allt från gårds- till Nobelfester, oräkneliga festivaler, konserter, kryssningar, jazzklubbar, folkfester, radio- och TV-shower … överallt där musikälskare vill ha ”a good time”.
Kvällens konsert uppvisar Kustbandets spännvidd – med gott humör, takt och ton ”From Ragtime to Swing”

Kustbandet:
BENT PERSSON trumpet
ERIK TENGHOLM trumpet
FREDRIK OLSSON trumpet
JENS LINDGREN trombon
BO JUHLIN trombon, sousaphone
AMANDA SEDGWICK altsax, klarinett
JAN ÅKERMAN altsax, klarinett
JOHN HÖGMAN tenorsax, klarinett
PETTER CARLSON WELDEN piano
HANS GUSTAFSON banjo, gitarr
GÖRAN LIND kontrabas
KRISTER OHLSSON trummor

Producent: Fredrik Norén
I samarbete med Musik Västernorrland

Posted Under: Konsert
About Ann Catrine Sjödin

Redaktör och administratör för Sundsvalls Jazzklubb och dess social medier. Delar samma roll i Sundsvalls Musikradioförening.